цпто
корпус 3  
 
 
Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну (ЦПТО № 1)
Історія та діяльність МВПУТД

 Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну (колишній Центр професійно-технічної освіти № 1 м. Миколаєва) був створений 1969 року наказом Міністерства побутового обслуговування населення УРСР від 20 серпня 1969 року за № 23 для підготовки кваліфікованих робітників з професій легкої промисловості і служби побуту і до 1985 року був підпорядкований управлінню побутового обслуговування. Заклад першим в області, ще з кінця 60-х років почав навчання кравців, закрійників, перукарів, фотографів, взуттєвиків, механіків з ремонту побутової техніки, годинникарів.

Згідно наказу Міністерства освіти від 04.10.1985 р. № 272/247 училище служби побуту перейшло до системи професійно-технічної освіти і перейменоване в
ПТУ № 26.

Після успішної атестації і отримання ліцензії ПТУ № 26 наказом Міністерства освіти і науки України від 29.06.2000 р. № 255 перейменоване Центр професійно-технічної освіти № 1, а наказом Міністерства освіти і науки України від 02.10.2000 р. № 496 Центру професійно-технічної освіти № 1 м. Миколаєва присвоєно ІІІ атестаційний рівень.

За останні роки навчальний заклад перетворився в один з найкращих в Миколаївській області і став єдиним Вищим професійним училищем технологій та дизайну в регіоні, в якому ведеться підготовка кваліфікованих і висококваліфікованих робітників з професій «Швачка», «Кравець», «Перукар», «Закрійник», з 2001-2002 н.р. - молодших спеціалістів за спеціальностями «Швейне виробництво», «Моделювання та конструювання виробів народного вжитку» на денному та заочному відділеннях з 2011-2012 н.р. молодших спеціалістів зі спеціальності "Перукарське мистецтво та декоративна косметика".

Враховуючи потреби ринку праці нашого регіону, проліцензовано підготовку з нових професій, що користуються попитом – «Манікюрник», «Педикюрник», «Візажист», «Візажист-стиліст», «Адміністратор».

За останні 7 років значно розширено навчально-виробничу базу закладу.

Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну має три корпуси, загальною площею 6720 м2, які розміщені за адресами:

  • вул. Потьомкінська, 37
  • вул. Біла, 58
  • вул. Крилова, 7А

МВПУТД  – потужний навчально-виробничий комплекс: 23 кабінети, 26 виробничих майстерень, 5 лабораторій обладнані новітнім устаткуванням згідно існуючих вимог та нормативних документів. Учні мають змогу працювати в навчальних салонах-перукарнях з високоякісними перукарськими косметичними засобами по догляду за волоссям провідних фірм в цій

галузі, користуватися досконалим новітнім обладнанням, яким оснащені сучасні навчальні перукарні і салони МВПУТД. Швейні і навчальні майстерні також обладнані новими моделями багатоопераційних та спеціальних машин, пароманекенами, пресами, паровими прасками, сучасними розкрійними столами. Аудиторії – сучасними учнівськими меблями, аудіо- та відеотехнікою.

МВПУТД має бібліотеку, читацьку залу, які обслуговують більш як 1000 учнів та студентів. Загальний книжковий фонд бібліотеки МВПУТД становить 21 тис. примірників, з них навчальної літератури – 55%. Бібліотека закладу – справжній центр інформації з мережею довідково-пошукового апарату, центр затишку і краси. Майстри в/н та викладачі МВПУТД
мають змогу працювати з професійними (фаховими) та педагогічними виданнями: «Ательє», «Бурда», «Дзеркало моди», «Нігтьова естетика», «Сезони моди», «Відкритий урок», «Директор школи», «Завуч», «Професійно-технічна освіта», «Позакласний час» тощо.

Навчальний заклад має досконалу спортивну базу. Спортивні зали оснащені тренажерами «Total Training», «Rider», «Бабочка»; диском «Здоров'я», стаціонарним масажером, гімнастичними лавами, шведськими стінками, фітбольними та медбольними м'ячами, нестандартними платформами, гімнастичними палицями та колодами, біговою доріжкою.

В навчальному закладі створено комп'ютерні класи, які укомплектовано новітніми моделями персональних комп'ютерів. Комп’ютеризовано бухгалтерію, навчальну частину, адміністративні приміщення. МВПУТД має три ксерокси, потужні модеми, вихід до Інтернету за високошвидкісними лініями передачі інформації. А в 2005 році МВПУТД отримав навчальний комп’ютерний клас (16 комп'ютерів) в рамках реалізації програми комп'ютерного забезпечення ПТНЗ.

Для реалізації своїх цілей і завдань створено сприятливу атмосферу для навчального і виробничого процесів, яка проступає в чистих, безпечних, затишних, зовнішньо-привабливих приміщеннях з килимами, обладнаних задля того, щоб учні почували себе тут комфортно.

На основі ступеневого навчання здійснюється якісна підготовка випускників. Всі випускники працевлаштовуються на підприємства міста та області, а 71% - продовжує навчання у вищих навчальних закладах. Тому, з метою реалізації системи ступеневої освіти та безперервної підготовки спеціалістів МВПУТД
уклав договір про навчально-науково-виробничий комплекс з Київським державним університетом технологій і дизайну. Вже сьомий рік на базі МВПУТД працює цей заклад заочного та дистанційного навчання за спеціальністю «Швейні вироби».

Велика увага приділяється налагодженню та підтримці зв'язків із підприємствами-соціальними партнерами – ВАТ «Лінія стилю», ЗАТ «Миколаївіндодяг», ЗАТ «Алые паруса», фірма «Віконі», ПП «Силует», АПК «Березень», ВКФ «Лютов», спільне українсько-німецьке підприємство «Малконі», виробничо-туристичне МП «Ольга», фірма «ЕДР», ПП «Гучик», ПП «Любава», салони: «Пані Люкс», «Чарівниця», «Для тебе», «Сабріна», «Клеопатра», «Ідеал» та інші.

Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну співпрацює з обласним Центром зайнятості населення вже понад 16 років, здійснює підготовку та перепідготовку незайнятого населення. Працює зі слухачами курсів за модульними програмами, що дає можливість готувати кваліфікованих робітників в короткий термін.

МВПУТД має музейну кімнату, яка гостинно відкрила свої двері 2005 року. В ній зосереджено краєзнавчі матеріали про видатних особистостей Миколаївщини, експонати з історії навчального закладу. В цьому ж році музейна кімната отримала паспорт, і ввійшла в перелік музеїв і музейних кімнат Миколаївщини.

Перлиною навчального закладу є театр моди «Елегант», який для багатьох випускників став першою сходинкою у світ моди та краси.

Належним чином поставлена робота щодо соціального захисту, збереження здоров'я учнів та педагогічних працівників, організації медичного обслуговування, надання соціальної підтримки та допомоги учням-сиротам, учням з малозабезпечених сімей. МВПУТД має можливість оздоровлювати весь інженерно-педагогічний колектив та їх дітей на базі відпочинку «Бытовик» в селі Рибаківка, учні ж можуть покращити своє здоров'я в санаторії-профілакторії «Знання».

Велика увага в МВПУТД приділяється неперервності освіти, підвищенню кваліфікації педагогічних працівників. Вивчаються і впроваджуються новинки в техніці і технології сфери легкої промисловості і побутового обслуговування населення. Педагогічні працівники регулярно відвідують виставки, майстер-класи, а також проводять подібні заходи на базі МВПУТД.

МВПУТД – це колектив, в якому панує ділова творча атмосфера, яка сприяє доброзичливим, толерантним відносинам поміж педагогами і учнями. Через це майже відсутня плинність кадрів. В МВПУТД працюють
19 викладачів та 40 майстрів виробничого навчання. Близько 70% викладачів та майстрів МВПУТД – це колишні випускники, що закінчили
Alma Mater – Київський державний університет технологій і дизайну. МВПУТД
може дійсно пишатися своїми кадрами.

Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну – це справжня єдність майстерності й молодості. Поєднуючи досвід майстрів виробничого навчання та викладачів, що вивчався і узагальнювався протягом всіх років існування закладу, та прагнення до нового, властиве новим поколінням педагогів, заклад сформував свій неповторний стильь – стиль якості, прогресу, стиль прагнення до нового, котрий і приносить такі високі результати.

1972 року на виставці професійно-технічних училищ Міністерства побутового обслуговування України в Києві ПТУ-26 нагороджено дипломом ІІ ступеню за надані швейні та взуттєві вироби.

1984 року інженерно-педагогічний колектив ПТУ-26 посів ІІ місце з методичної роботи серед подібних навчальних закладів УРСР.

1987 року заклад – переможець обласного конкурсу серед ПТНЗ.

Колекція моделей майстрів виробничого навчання ПТУ-26, що була створена до 200-річчя Миколаєва, експонувалася на Виставці досягнень народного господарства СРСР в Москві, і була нагороджена срібною медаллю.

Результативними стали участь МВПУТД у конкурсах перукарського мистецтва, фахової майстерності швейного відділення, Молодіжних спортивних іграх серед професійно-технічних навчальних закладів Миколаєва, області та України.

Команда майстрів виробничого навчання «Перукарів» та учнів МВПУТД
під керівництвом Коваленко Світлани Миколаївни посіла ІІ місце в конкурсі «Світ краси», що відбувся в Одесі 1999 року, з шоу-програмою «Дикі королеви».

2002 рік – Харків, конкурс фахової майстерності серед учнів ПТНЗ –
І місце

2003 рік – Миколаїв, конкурс «Світ краси» - І місце

2004 рік – Київ, конкурс на Кубок Києва у номінації «Короткі жіночі стрижки за сучасними технологіями» - ІІ та IV місця.

2005 рік – Запоріжжя, Всеукраїнський конкурс фахової майстерності серед учнів ПТНЗ з професії «Закрійник» - диплом І ступеню.

Команда учнів МВПУТД є постійним призером Молодіжних спортивних ігор серед професійно-технічних навчальних закладів м. Миколаєва. МВПУТД – переможець Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах у 2003, 2005 рр. Учениця Жарська Христина посіла І місце в Чемпіонаті України серед юніорів, що відбувся в листопаді 2005 року, в бігу на 800 метрів.

На сьогоднішній день загальний контингент складає більш як 1100 учнів, руками яких створюються прекрасні зразки одягу і дивовижні зачіски, здатні задовольнити найвишуканіший смак.

В процесі навчання та позаурочний час учні МВПУТД надають послуги населенню, а саме:

перукарські послуги:

стрижка жіноча, чоловіча, дитяча, з укладкою;

укладка волосся феном, щипцями, на бігуді;

хімічна завивка волосся;

фарбування волосся різної довжини;

зачіски вечірні і повсякденні;

швейні послуги:

пошиття постільного та столового асортименту;

пошиття легкого жіночого асортименту;

пошиття верхнього жіночого та чоловічого одягу;

виконання ремонту одягу.

На сьогодні перед МВПУТД стоїть завдання:

підвищити якість навчання і виховання учнів, дати їм теоретичні знання, високий інтелектуальний розвиток, широкий світогляд, професійну майстерність, стійку моральну та фізичну підготовку;

впроваджувати державні стандарти з професій «Кравець», «Закрійник»;

видавати підручників та методичні посібники на допомогу молодим спеціалістам;

впроваджувати інноваційні технології виробництва та навчання у навчально-виробничий процес МВПУТД;

систематичного коригувати зміст практичної підготовки відповідно до вимог виробництва;

передбачати заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

сприяти самоосвіті педагогічних працівників;

забезпечувати інформатизацію та комп'ютеризацію навчального процесу;

впроваджувати міжнародну академічну програму підготовки педагогів «Інтел».

Оскар Уайльд колись сказав, що вчитель – це не той хто вчить, а той, в кого вчаться. Праця всіх педагогів заслуговує на добрі слова і повагу, але вдвічі більш цінна праця тих викладачів, які вчать бачити красу і самостійно її створювати.

 

 

 
  сайт создан студией Мотив