цпто
корпус 3  
 
 
Історико-краєзнавча музейна кімната 29.10.2012

У 2005 році у Вищому професійно технічному училищі технологій та дизайну з ініціативи директора Белоусової Тамари Павлівни та за підтримки викладача естетики Щедролосьєвої Рими Миколаївни була створена історико-краєзнавча музейна кімната, в якій  зібрані матеріали, що розповідають про зв’язки видатних діячів культури з Миколаївщиною.

 

Це відомості про Лесю Українку, О.С. Пушкіна, С. Єсеніна, В. Маяковського, В. Верещагіна, Р. Судковського, К. Брюллова, композитора та історика нашого краю М. Аркаса. Особливу увагу приділено Великому Кобзареві Т.Г. Шевченку. В експозиції про нього представлено 8 вишитих портретів та інші матеріали.

 

 

Майже всі експонати зроблені руками учнів. Вся діяльність музею спрямована на виховання духовних якостей учнів, почуття гордості за нашу Батьківщину. Експозиції «Православний світ», «Знаки зодіаку», «Квітучий світ»,  «Куточок української сільської хатини» створенні учнями для традиційнихконкурсів вишивки. Наприклад : «Барви осені» - демонструються вироби з природних матеріалів, до святкування Великодня – конкурс «Нетрадиційної писанки»,до дня Святого Валентина виготовляються оригінальні «валентинки». До днів вшанування пам’яті Святого Миколи та Святої Варвари (покровителька швачок) виготовляються м’які іграшки, які потім даруються дітям школи – інтернату №3 м. Миколаєва.

В музеї проводиться пошукова історико-краєзнавча роборта. Значна увага приділяється історії нашого краю, його історичним умовам, історичним особливостям (Потьомкіну, Фалєєву, Ушакову, Суворову), які сприяли розвитку нашого міста.

 

Також ведеться робота по зібранню відомостей про участь миколаївців у великій Вітчизняній війні.

Учні ведуть постійну роботу по пошуку людей, які пам’ятають ці події Великої вітчизняної війни. Знайдені матеріали обробляються і розміщаються в експозиціях музею: «Миколаївці – учасники Великої Вітчизняної війни», «Вони визволили Миколаїв», «У війні нежіноче обличчя». Є відомості про в’язнів концтаборів, про яких нема в книгах пам’яті та інше.

До всіх знаменних дат випускаються інформаційні бюлетені, плакати, газети, в яких відображені події Миколаївщини.

Про Велику Вітчизняну війну розповідають плакати: «Этот день мы приближали как могли», «Наша сила в деле правом», «Вставай страна огромная!», «Черезгода, через века помните»,  «Мы ничего не позабыли» і т.д.

Подіям  нашого краю присвячені плакати «Федор Ушаков – непобедимый адмирал флота российского», «Навстречу 1025-летию крещения Руси».

Учні та педколективмають дружні стосунки з міськими театрами. До ювілею Державного українського театру музичної драми та комедії зроблені 2 листівки, які освітлюють діяльність театру.

Інформаційні листівки відображають події сьогодення.

Згідно річного плану роботи навчального закладу у музеї проводяться зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, артистами, письменниками-краєзнавцями, тематичні вечори, конференції, творчі виставки і багато інших виховних заходів.

Велика робота проводиться по вивченню історії нашого краю. Зокрема багато матеріалів зібрано про життя і діяльність великого флотоводця, адмірала Ф.Ф. Ушакова, про що розповідає альманах «Федір Ушаков. Воїн і святий». Цей альманах на конкурсі «Гренадери, вперед!» отримав диплом.

 

 

Дослідницькою та пошуковою роботою керує викладач  - історик Соколовська Лідія Петрівна.

Начальний заклад плідно співпрацює  з державними та громадськими організаціями: Державним краєзнавчим музеєм, театрами, Міською Радою ветеранів, Товариством Червоного Хреста, бібліотеками міста.

 

 
  сайт создан студией Мотив